Recent Post
Archive
- October 2023
-
- 3D Yazıcı Nasıl Çalışır?
- Tüm Durumlar İçin 30 3D Baskılı Hediye Fikirleri
- 3D Baskı ile Hızlı Prototipleme Arasındaki Fark
- 3D Prototip Nasıl Yapılır
- Evlerin 3D Baskısı Hakkında Bilmeniz Gerekenler
- 10 Unutulmaz VIP Hediye Fikirleri
- 3D Baskının Farklı Endüstrilerde Pratik Kullanımları
- İmalatta 3D Baskı
- 3D Baskı Fiyatını Etkileyen 6 Önemli Faktör
- Karşılaştırma Kılavuzu: 3D Baskı Filamentlerinin Türleri ve Kullanımları
Tags
Custom Menu
3D Baskının Farklı Endüstrilerde Pratik Kullanımları
Yazıcınız 3D
Oct 19, 2023
3D baskı, hızlı bir prototip oluşturma aracı olarak ortaya çıkışından itibaren sağlık , mühendislik , imalat ve diğer birçok sektörde yenilikçi bir teknolojiye dönüştü .
Güçlü yönlerinden biri, tekrarlanabilir nesne tasarımlarını "basma" yeteneğidir; bu da onu düşük hacimli üretim maliyetlerini azaltmanın uygun maliyetli bir yolu haline getirir. Yeni ürünler üretmek için yeni aletlere, kalıplara veya aparatlara gerek yoktur. 3D yazıcılar, belirli bir fiziksel forma ulaşana kadar bir nesneyi katman katman oluşturabilir. 3D baskı ne yapabilir?
Sektörlere Göre En İyi 3D Baskı Uygulamaları
1. Endüstriyel Ürünler
- Son kullanım parçaları
- Makine bileşenleri
- Takımlama
- Yedek parça
Endüstriyel mallar, diğer malları üretmek için kullanılan ekipman ve aletlerdir. Bu endüstri söz konusu olduğunda 3D baskı, diğerlerinin yanı sıra son kullanım parçaları, makine bileşenleri, takımlar ve yedek parçaların oluşturulmasında faydalıdır. Ayrıca, özellikle parçaları zaten eskimişse, eski ekipmanı onarmak için de kullanabilirsiniz.
Bu üstün endüstriyel araç, hızlı tasarım değişikliklerine, daha hızlı teslimat sürelerine, karmaşık geometrilere ve talep üzerine üretime uyum sağlayabilir.
2. Mimarlık
- Ölçek/Mimari modeller
Mimarlık güzel ve işlevsel tasarımlarla ilgilidir. Ve bu özellikleri sergilemenin 3D baskılı mimari model dışında daha iyi bir yolu yok.
Peki neden 3D baskı?
Geleneksel ölçekli modellerin tamamlanması uzun zaman alır. Ayrıca üretimi daha pahalıdır. Sanatçıların her şeyi sıfırdan inşa etmesi gerekiyor. Temelleri atmaları, her malzemeyi yapıştırmaları ve bitmiş yapıyı boyamaları gerekiyor. İnsan hatası kaçınılmazdır. Tipik olarak karton ve diğer kağıt türlerinden yapıldığından tek bir hata tüm modelin parçalanmasına neden olabilir.
Öte yandan, 3D baskılı mimari modelin üretimi daha ekonomik, daha kolay ve daha hızlıdır. Bir CAD modeliniz olduğu sürece tek yapmanız gereken baskı işlemini başlatmaktır. 3D yazıcı sizin için ölçekli modeli oluşturacaktır. Birkaç hafta veya ay sürmek yerine mimari modelinize saatler içinde sahip olabilirsiniz.
Beklentilerinizi belirlemek için elde edebileceğiniz şey ham yapıdır. Modelinizin mümkün olduğunca gerçekçi görünmesini sağlamak için yine de elle zımparalamanız, boyamanız ve diğer son rötuşları yapmanız gerekir. Ama en azından gerçek yapıya zaten sahipsiniz, bu da kartonları birbirine yapıştırmaktan size zaman kazandırıyor.
3. İnşaat
- Prototip oluşturma (ölçek/mimari modeller)
- Bir binanın çerçeveleri ve duvarları
- Köprü
- İnşaat araçları
- Tuğla
Mimari amacına bağlı olarak inşaatta 3 boyutlu baskı aynı zamanda ölçekli modellerden de yararlanıyor. Yüksek güçlü 3D yazıcılar artık prototip oluşturma aşamasından inşaat bileşenlerini ve hatta tüm altyapıyı basabiliyor.
3D baskılı altyapıların ünlü örneklerinden bazıları arasında Çin'deki apartman bloğu, Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki bir ofis binası, Belçika'daki bir ev ve Amsterdam'daki 3D baskılı çelik köprü yer alıyor.
Not: 3D baskı yalnızca bir binanın çerçevesini ve duvarlarını basabilir. Sıhhi tesisat ve elektrik sistemleri gibi diğer teknik unsurları yine de manuel olarak kurmanız gerekir.
Ancak elbette bu devasa tek baskı projelerle başlamanıza gerek yok. Bir binanın tamamını inşa etmek hala zor bir hedef olduğunda, daha küçük projelerle başlayabilirsiniz. İnşaat aletleri, tuğlalar ve aklınıza gelebilecek diğer kolay yapı parçalarıyla başlamayı düşünün.
Yapının sağlamlığını ve güvenliğini garanti altına almak için geleneksel inşaat malzemelerinin kullanılması kritik öneme sahiptir. Buna beton, kum, çelik, jeopolimerler ve fiber dahildir. Bazı durumlarda çamur ve toprak gibi biyolojik olarak parçalanabilen malzemeleri de kullanabilir.
4. Tıp ve Sağlık Hizmetleri
- Anatomik modeller
- Protez
- Diş implantları
- Cerrahi aletler
- Gerçek insan vücudu parçaları (geliştirilme aşamasında)
3D baskı hayat kurtaran bir teknolojidir. Doktorlar ve sağlık çalışanları, hastalara daha iyi hizmet verebilmek için özelliklerinden yararlanıyor. Öncelikle cerrahlar bunu anatomik modeller oluşturmak için kullanıyor. Yaklaşan ameliyatları için planlama yapmalarına yardımcı olur. Bunu ayrıca hastaların durumlarını velilerine açıklamak için de kullanabilirler.
Diş hekimleri de aynısını yapıyor. Daha iyi implantları araştırmak, test etmek ve tasarlamak için 3D baskılı diş modelleri kullanıyorlar. Bir hastanın durumunu tanımalarına olanak tanır. Bu da daha hızlı tedavi ve mükemmel hasta bakımı sunmalarını sağlar.
3D baskının bir diğer pratik kullanımı da, dünya çapında pek çok ampüte kişiye çok yardımcı olan özelleştirilmiş protezlerdir. Bu teknoloji aynı zamanda cerrahi aletlerin yapımında da kullanışlıdır.
Yakında bilim camiası biyobaskı adı verilen süreç aracılığıyla gerçek vücut parçaları üretme konusunda da başarılı olabilir. Henüz başlangıç aşamasında olmasına rağmen pek çok hayat kurtarabilecek umut verici sonuçlara sahip.
5. Sanat, Tasarım ve Eğlence
- Giyim ve ayakkabı
- Takı
- Görsel sanatlar: 3 boyutlu heykel, sanat enstalasyonları
- Sanat kopyası
- Sanat restorasyonu
- 3D baskılı müzik aletleri
- Film ve tiyatro sahne malzemeleri
- Cosplay kostümleri ve kostüm parçaları
Sanat, tasarım ve eğlence endüstrileri de sanat ve tasarım eserleri üretmek için 3D baskı teknolojisinden yararlanıyor. Yukarıdaki listede giyim, takı, görsel sanatlar ve müzik enstrümanları gibi önemli kullanım alanlarından bazılarını görebilirsiniz.
3D baskının bir diğer pratik uygulaması sanat restorasyonu ve replikadır. 3D tarama ve tasarım sayesinde her türlü antika sanat eserini hayata döndürebilirsiniz. Sanat koleksiyonlarınız hassassa bu işe yarar. Orijinali görüntülemek yerine, 3D baskılı kopyayı kullanabilirsiniz.
Çeşitli tasarımlar üretebilme konusundaki sınırsız yeteneği sayesinde 3D baskı ile müzik enstrümanları da oluşturabilirsiniz. Bu enstrümanlar sadece harika ses çıkarmakla kalmayacak, aynı zamanda işlevseldir.
3D baskının burada listelenenlerden çok daha fazla uygulaması var. Bu teknoloji ilerlemeye devam ettikçe, farklı endüstrilerde 3D baskının daha akıllara durgunluk veren ancak pratik kullanımlarını bekleyebilirsiniz.
Hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi almak için bize mesaj göndermekten çekinmeyin.