Telefon İle Sipariş Hattı : 0546 893 5319

Sepet

Karşılaştırma Kılavuzu: 3D Baskı Filamentlerinin Türleri ve Kullanımları

Kaliteli baskılar doğru malzemelere ihtiyaç duyar. Başka bir projeye başlamadan önce hangi 3D baskı filamentinin istediğiniz ürün dayanıklılığını, görünümünü ve kullanımlarını karşılayabileceğini seçmelisiniz.


Bu karşılaştırma kılavuzu, 3D baskılı ürününüz için doğru malzemeyi kullandığınızdan emin olmak amacıyla size her filaman arasındaki nüansları gösterecektir.

Anahtar noktaları

  • Termoplastik filamentler FDM 3D yazıcılarda kullanılan ana malzemedir. SLA yazıcılar için reçine kullanmak en iyisidir.
  • Termoplastikler ısıtıldığında erir, bu da soğumadan şekil verilmesini ve kalıplanmasını kolaylaştırır.
  • PLA ve ABS filamentleri en yaygın ve en ucuz 3D baskı filament türleridir. Yeni başlayanlar için iyi bir seçimdir.
  • 3D baskı filamentlerinin standart çapları 1,75 mm ve 2,85 mm’dir.
  • Yazdırmayı planladığınız ürünün son kullanımına göre bir filament seçmelisiniz. Örneğin ürününüzün sağlam olması gerekiyorsa filamentinizin de dayanıklı olması gerekir.

3D Baskı Filamentlerinin Hızlı Bir Karşılaştırması

Kaliteli baskılar doğru malzemelere ihtiyaç duyar. Başka bir projeye başlamadan önce hangi 3D baskı filamentinin istediğiniz ürün dayanıklılığını, görünümünü ve kullanımlarını karşılayabileceğini seçmelisiniz.

filaman Güçlü noktalar Kullanım Alanları Kullanım zorluğu Yazdırma Sıcaklığı Yatak Sıcaklığı Büzülme / Çarpılma Gıda güvenliği
1. PLA
  • Yazdırması kolay
  • Biyolojik olarak parçalanabilir
  • Çeşitli renkler
    mevcut
Dekoratif ve dayanıksız ürün Düşük 180°C – 230°C 20°C – 60°C (isteğe bağlı) En az HAYIR
2.ABS
  • Dayanıklı

  • Yüksek sıcaklıklara dayanıklı
  • Darbeye dayanıklı
Güç, dayanıklılık ve ısıya dayanıklılık gerektiren ürünler Orta 210°C – 250°C 80°C – 110°C Yüksek HAYIR
3.PETG
  • Dayanıklı
  • Yazdırması kolay
  • Esnek

  • Yüksek sıcaklığa
    ve darbeye dayanıklı
İşlevsel nesneler Düşük 220°C – 250°C 50°C – 75°C En az Zararlı katkı maddeleri olmadığı sürece evet
4.TPE
  • Kauçuk benzeri
  • Gerilebilir ve yumuşak
  • Dayanıklı
Bükülmesi, gerilmesi veya sıkıştırılması gereken, çabuk aşınan nesneler veya öğeler Orta 210°C – 230°C 30°C – 60°C (isteğe bağlı) En az HAYIR
5. Naylon
  • Dayanıklı
  • Esnek
  • Yüksek darbe dayanımı
  • Isıya dayanıklı
İşlevsel prototipler, dişliler, mekanik parçalar ve estetik nesneler Orta 240°C – 260°C 70°C – 100°C Yüksek Üretici yönergelerine bakın
6. bilgisayar
  • Dayanıklı
  • Isıya ve darbeye dayanıklı
Otomotiv, elektrik ve mekanik parçalar gibi çabuk aşınan parçalar Orta 270°C – 310°C 90°C – 110°C Yüksek HAYIR
7. ASA
  • Isıya ve UV ışınlarına dayanıklı
  • Yüksek darbe ve
    aşınma direnci

  • ABS'ye kıyasla sararma veya renk değişikliği yok
Dış mekan nesneleri, spor malzemeleri, elektrik tesisatları Yüksek 220°C – 245°C 90°C – 110°C Yüksek Evet, malzemenin derecesine bağlı olarak

1. PLA

En iyisi: Prototipler, dekoratif ürünler, bobblehead'ler, konteynerler, mimari modeller

Şunlar için tavsiye edilmez : Çabuk aşınan oyuncaklar, telefon kılıfları, ısıya dayanıklı ürünler

Varyant/lar : PLA+ (PLA'nın daha dayanıklı versiyonu)

PLA (polilaktik asit) piyasadaki en iyi 3D yazıcı filamentlerinden biridir çünkü kullanımı kolaydır, yaygın olarak bulunur ve biyolojik olarak parçalanabilir. Şeker kamışı ve mısır nişastası gibi doğal kaynaklardan yapıldığından kokusuz ve bazen de hoş kokulu olur.

Ayrıca düşük baskı sıcaklığına sahiptir. Bu filamanı kullanırken ısıtma yatağı kullanmanıza gerek kalmayacak çünkü kolayca bükülmez. Aksine 60°C'nin üzerindeki sıcaklıklara dayanamaz. Isıya maruz kalacak ürünlerde kullanmayınız.

Farklı renk ve stillere ihtiyaç duyan 3D baskı projeleri üzerinde çalışıyorsanız PLA iyi bir seçimdir. Aynı zamanda karanlıkta parlayan ve ahşap katkılı filamentler gibi sıra dışı filamentler için de temel malzeme olarak kullanılır.

Dezavantajlarından biri kırılganlığıdır. PLA, ABS ve PETG'den daha düşük bir çekme mukavemetine sahiptir. Bu malzeme mekanik objelerden ziyade estetik amaçlı kullanıma daha uygundur. 3D baskı için kullanıldığında PLA, bakteri ve küf oluşumuna yatkın olduğundan gıda açısından güvenli değildir.

2.ABS

En iyisi: Oyuncaklar, otomotiv parçaları, mutfak aletleri, müzik aletleri, endüstriyel kullanımlar

Model: ABS+ (daha az büzülme ve bükülme)

ABS (akrilonitril bütadien stiren), yaygın olarak kullanılan, ısıya dayanıklı bir 3D baskı filamentidir. Ancak günlük ve gündelik kullanım söz konusu olduğunda PLA'ya göre daha az popülerdir. Yazdırmak daha zordur. Ayrıca daha fazla eğilir. Eğilmesini önlemek için sıcak baskı yatağına ve yatak yapıştırıcısına ihtiyacınız vardır.

Kullanmadan önce iyi havalandırılmış bir çalışma alanınız olmalıdır. ABS'nin erimesinden çıkan dumanlar zehirli ve kötü kokuludur.

ABS, dezavantajlarına rağmen PLA'dan üstündür. Daha güçlü malzeme özelliklerine sahiptir; yüksek sıcaklıklara ve strese dayanabilir. Her zaman tuttuğunuz, ısıttığınız veya düşürdüğünüz nesneler için kullanın.

3.PETG

Şunun için en iyisi: İşlevsel nesneler veya koruyucu ve mekanik bileşenler gibi ani veya uzun süreli strese maruz kalan öğeler.

Temel form: PET

Varyant/lar: PETT (PETG'den daha sert)

PETG CF (Karbon fiber katkılı PETG - daha yüksek dayanıklılık, daha kolay baskı ve daha iyi yüzey kalitesi)

PETG (polietilen tereftalat glikol), dayanıklılığı, esnekliği ve yüksek sıcaklık ve darbelere karşı dayanıklılığıyla bilinir. Ani veya uzun süreli strese maruz kalacak fonksiyonel nesnelerin basılmasında bunu kullanabilirsiniz.

Bu filament, temel formuna (PET) kıyasla daha net, basılması daha kolay ve daha az kırılgandır. PLA ve ABS arasında kaldıysanız PETG ihtiyaçlarınızı yarı yolda karşılayabilir. PLA gibi basımı kolaydır ve ABS gibi esnek ve dayanıklıdır.

Bu filamanla çalışırken neme karşı hassas olduğundan onu uygun şekilde sakladığınızdan emin olun. Ayrıca yüzeyi kolayca çizilir.

4.TPE

Şunun için en iyisi: Çabuk aşınan nesneler veya bükmeniz, esnetmeniz veya sıkıştırmanız gereken öğeler.

Çeşit/ler: TPU (daha sert, daha dayanıklı ve basılması daha kolay; TPE'ye kıyasla soğukta esnekliği daha iyi koruyabilir)

TPC (ısıya, kimyasallara ve UV ışınlarına karşı daha yüksek direnç).

TPE (termoplastik elastomerler), gerilebilir ve dayanıklı ürünler üretmek için kullanılan kauçuk benzeri bir filamandır. PLA ve ABS'nin kaldıramayacağı stres ve darbelere dayanabilir. Özellikleri nedeniyle, 3D baskıda otomotiv parçalarında, oyuncaklarda ve tıbbi malzemelerde kullanabilirsiniz.

Bu filament, temel formuna (PET) kıyasla daha net, basılması daha kolay ve daha az kırılgandır. PLA ve ABS arasında kaldıysanız PETG ihtiyaçlarınızı yarı yolda karşılayabilir. PLA gibi basımı kolaydır ve ABS gibi esnek ve dayanıklıdır.

Ancak, ekstrüzyona tabi tutulması zor olabilir. Ayrıca daha yavaş bir yazdırma hızına sahiptir. Bu ikilemi çözmek için daha iyi bir 3D baskı deneyimi için onun çeşidi olan TPU'yu kullanabilirsiniz.

5. Naylon

En iyisi: İşlevsel prototipler, dişliler, mekanik parçalar ve estetik nesneler

Varyant: Naylon CF (karbon fiberle aşılanmış naylon)

Naylon, işlevsel prototipler, dişliler ve diğer mekanik parçalar oluşturmak için kullanılan dayanıklı bir filamandır. Baskı işleminden önce veya sonra boyamayı kolaylaştıran yüksek nem özelliğine sahiptir.

ABS gibi aynı zamanda yüksek baskı yatağı ve püskürtme ucu sıcaklığı gerektirir. Isıtılmış bir yatağın kullanılmaması, eğrilmeye ve ortalamanın altında çıktıya yol açacaktır. Yüksek sıcaklık gereksinimi nedeniyle naylonun basılması daha zor olsa da, bu tam özellik onu darbelere ve aşınmaya karşı dayanıklı ve dayanıklı kılar.

Naylon kullanmanın bir başka zorlu kısmı da higroskopik özelliği veya havadaki nemi emme yeteneğidir. Neme kısa süreli maruz kalma bile kalitesini etkileyebilir. Baskıda açıkta kalan naylon filamanın kullanılması, 3D baskılı çıktınızda pürüzsüz bir yüzey yerine "kabarcıklar" bırakacaktır. Optimum durumda kalması için kuru bir yerde sakladığınızdan emin olun.

6. bilgisayar

Şunun için en iyisi: Otomotiv, elektrik ve mekanik parçalar gibi çabuk aşınan parçalar

PC (polikarbonat), dayanıklılığı ve yüksek sıcaklıklara ve ani fiziksel darbelere karşı dayanıklılığı sayesinde en güçlü filamentlerden biridir. Şeffaf ve orta derecede esnek olması onu otomotiv, elektrik ve mekanik bileşenlerin üretiminde hayati bir malzeme haline getiriyor. Naylon gibi polikarbonat da higroskopiktir, dolayısıyla kalitesini korumak için uygun şekilde saklamayı unutmayın.

7. ASA

En iyisi: Dış mekan uygulamaları, elektrik tesisatları, spor malzemeleri, otomotiv parçaları

ABS filamentinin alternatifi olarak düşünülen ASA (akrilonitril stiren akrilat) baskılar sert, güçlü ve ısıya dayanıklıdır. UV ışınlarına ve zorlu hava koşullarına karşı yüksek dayanıklılığı nedeniyle dış mekan uygulamalarında en iyi şekilde kullanılır. Ayrıca kimyasal maddelere karşı dayanıklıdır.

Her ne kadar ABS'nin geliştirilmiş versiyonu olarak kabul edilse de, ASA hala baskı sırasında eğrilebiliyor. Bunu önlemek için ısıtma yatağı kullanmanız gerekir. Aynı zamanda higroskopik olduğuna dikkat edin, bu nedenle serin ve kuru bir yerde sakladığınızdan emin olun.

Doğru 3D Basılı Nesne için Doğru Filament

3D baskı projeniz için en iyi filamenti mi arıyorsunuz? MakerCarl şu filamentleri sunmaktadır: PLA, PLA+, ABS, ABS+, ABS Max, PETG, ASA, naylon, naylon CF, PETG CF ve TPU. Fikirlerinizi bugün bize gönderin!

Share this post:

Translation missing: tr.general.search.loading